Blogg Populärkultur

Tolkar Bob Dylan. Magnus Nörrenberg, Janne Adolfsson, Janne Andersson, Richard Lindgren och Micke Nilsson. (Bild: Jan-Ola Sjöberg)

PROMETHEUS, Ridley Scotts nya science fiction-rysare, får biopubliken att återigen skrika i rymden åt okända livsformer och annan blodisande fasa som lurar där ute. Mot bakgrunden av en majestätisk miljömålning, med avstamp i grekisk mytologi, exploderar splattereffekterna och blodet sprutar effektfullt i den nygamla 3-D-tekniken.
I Scotts film är det ett rymdskepp som ståtar med namnet Prometheus.

Men alla braskande effekter till trots, så fanns redan 1818 en ”modernare” version av Prometheus.
Frankensteins monster, alla gamla skräck- och science fiction-figurers anfader, föddes i Mary Shelleys gotiska roman ”Frankenstein, eller den moderne Prometheus”, för 194 år sedan.

Boken blev en omedelbar succé, och den filmades första gången så tidigt som 1910. Den filmen, gjord av det känsliga och självförstörande nitrat-materialet, ansågs länge vara försvunnen. Men en ambitiös amerikansk filmsamlare lyckades under 1970-talet finna ett enda kvarvarande exemplar av filmen. Och finns det ett exemplar, så finns det snart fler. Till mitt stora nöje har jag nu en DVD-kopia av den klassiska stumfilmen. Det är 16 minuter som knappast sätter skräck i någon, men det filmhistoriska värdet i en rulle som är den första Frankenstein-filmatiseringen, det är förstås kolossalt stort.

Men det var i filmversionen från 1931, med Boris Karloff bakom monstermasken, som Frankenstein blev en av populärkulturens allra största ikoner och filmen alla tiders mest inflytelserika skräckfilm.
Det kan också vara på plats att här klargöra att monstret inte heter Frankenstein, utan Frankenstein är vetenskapsmannen som skapade monstret.

Karloff upprepade rollen i några filmer. Men därefter började Frankensteins monster leva ett ”eget liv” och bröt sig ur alla ursprungliga ramar, som fanns i Shelleys roman eller Karloffs filmer, för att gång på gång framträda i nya skepnader och med nya egenskaper. Komedier, västernfilmer eller i andra mer eller mindre obskyra sammanhang – överallt kan Frankenstein dyka upp med sitt monster. (Se bild nedan).

Filmversionerna är oöverskådligt många. Konstnären Andy Warhol och komikern Mel Brooks har till exempel gjort var sin version av Frankenstein-myten. Och i den svensk-irländska filmen ”Victor Frankenstein”, från 1977, spelades monstret av ingen mindre än Per Oscarsson.

Frankensteins monster kommer förmodligen att fortsätta att resa på sig ur sin grav, igen och igen, även i en framtid då både Alien-filmerna och ”Prometheus” är glömda.

Kuslig kuriosa. Frankenstein i sin första film (1910), i Boris Karloffs klassiker (1931), en pornografisk ”konstfilm” (1973) och en vansinnig västern (1966).

Det är i år 50 år sedan Beatles gav ut sina första singlar, och bandet har förstås haft en omåttligt stor betydelse för pop- och rockmusiken, utan någon egentlig like i vare sig tid eller rum.

Beatles enorma inflytande på musiken har naturligtvis satt sina avtryck även inom andra områden i populärkulturen. Och eftersom den här webbplatsen har en viss förkärlek för tecknade serier, så uppmärksammas härmed att två svenska serietidningar har lånat sina omslagsmotiv från en berömd London-adress, där Beatles tidigare trampat upp spåren. (Se bilder nedan).

När serien Uti vår hage år 2002 fick sin egen tidning, så prydde tecknaren Krister Petersson premiärnumrets omslag med en bild där seriens huvudpersoner, Yvette, Fylle-Börje, Olaf och Faló, går i prydlig parad på gatans övergångsställe.
Ungefär så som George, Paul, Ringo och John korsade Abbey Road i nordvästra London, det där historiska tillfället 8 augusti 1969, då fotografen Iain Macmillan tog bilden som blev omslaget till LP:n ”Abbey Road” drygt en månad senare.

I den klassiska humortidningen Knasen användes samma motiv i nr 23/2009, när Nollan, Knasen, Schassen och Svammelman passerar gatan längs de vita strecken. Där dessutom med en detaljkänsla i klädernas färger och att Knasen är barfota, liksom McCartney var.

Knasens amerikanska originaltitel är ”Beetle Bailey”, så där kan man ju också se en koppling till ”The Fab 4”, om man så vill.

Ett steg till. Serietidningar med "LP-omslag".

Senaste kommentarer

04.01 | 16:34

Köper gärna Kronbloms-album

...
04.12 | 17:13

Kul

...
15.12 | 06:18

Get Packers and Movers Kolkata List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. @ https://kolkatapackersmovers.in/

...
11.12 | 06:40

Get Packers and Movers Kolkata List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. @ https://kolkatapackersmovers.in/

...